blackseastorm Administrator
Mesaj Sayısı : 491 Yaş : 36 Nerden : İstanbul Memleketim : Trabzon İlgi Alanlarım : Karadeniz Kayıt tarihi : 08/04/07
| Konu: Ünyespor Tarihi Salı Nis. 17, 2007 8:55 pm | |
| 1930 yılında neşredilmiş olan Resimli Ünye Rehberi adlı eserde, Umumî Malûmat bölümünde şu cümle yer almaktadır.
«Ünye'de esefle kaydedelim ki spora ait bir iz bile yoktur.» İlçemizde spor faaliyetleri bu yıllardan sonra başlamış ve özellikle amatör futbol takımları kurulmuştur.Bu takımlar komşu il ve ilçelerle müsabakalar yapmışlardır. O yıllarda futbol oynayanların, hâtıralarında bir güzel olay vardır. Deniz Kuvvetleri'ne bağlı Hamidiye Zırhlısı Karadeniz'e açılır, sahil şehirlerine uğrar, futbol takımı ile her uğradığı yerde maçlar yapardı. Bu futbol takımı Karadeniz'de oynadığı her takımı yenerdi. İşte bu ünlü Hamidiye Zırhlısı bir gün de Ünye'ye uğramıştı. Ünye'de de Ünyeli gençlerden oluşan futbol takımı ile maç yapmıştı.
Gel gör ki Ünyeli gençler bu zırhlının futbol takımını 6 - 0 gibi bir skorla yenmiş ve ilçeden öylece göndermiştir. Karadeniz'de aldığı tek mağlubiyeti unutmayacak olan zırhlının ilçeden ayrılışı oldukça buruk olmuştu. Bu maç dilden dile günümüze kadar gelmiştir.
1938 yılında Ünye ilçemizde Ünye Gençlik ve Spor Kulübü adı altında bir kulüp kurulmuş ve ilk spor faaliyetleri teşkilâtlı olarak başlatılmıştır.
Bu kulübün ilk başkanı, o yıllarda Ünye'de doktorluk yapan Dr. Hadi Sevgen olmuştur. Kulübün futbol takımının rengi ise sarı - lâcivert olarak belirlenmiştir. Daha sonra kulübe Mustafa Altun başkanlık etmistir.
Futbol takımının rengi de değişmiş ve sarı - kırmızı olmuştur. O yıllarda başka bir spor kulübü daha kurulmuştur. Halkspor Gençlik Kulübü. Bu takımın da rengi siyah - beyaz idi. Bu takımlarda daha sonra çok değişiklikler, birleşmeler olmuş renkler, başkanlar değişmiştir.
1950'li yıllarda Ünye'de Ünyespor kurulmuş, takımın rengini sarı - lâcivert almıştır. Yine başka bir takım daha kurulmuş, adını Ünye Gençlerbirliği almış ve rengini de yeşil - beyaz olarak belirlemiştir. Bu kulübün kurucusu Yaşar Aydınlık'tır (Rabbım Yaşar).
Hamidiye Kruvazörü - Fot. : Erol Mütercimler Arşivi Ve 1957 yılı gelmiştir Ünyespor Kulübü feshedilmiş, Ünye Gençlerbirliği ile birleştirilmiştir. 1957 yılında tescil edilen Ünye Gençlerbirliği Spor Kulübü'nün futbol takımı rengini .sarı - yeşil olarak belirlemiştir.
Türkiye'de İkinci Lig yeni kurulduğu yıl Ünye Gençlerbirliği müracaat etmiş, ancak tesis yetersizliği gerekçe gösterilerek lige alınmamıştır.
Sarı Lâcivertler, Sarı Kırmızılar, Siyah Beyazlar, Sarı Yeşiller.. derken Ünye Gençlerbirliği Spor Kulübü son olarak Ünye'yi temsil edebilecek şekilde yeşil - beyaz rengini bulmuştur. O yıllarda ilçemizde Ünye Gücü adı altında .kırmızı - beyaz renklerle bir kulüp daha kurulmuş ve Ordu Mahallî Ligi'nde mücadeleler vermiştir. Daha sonra bu kulüp kendiliğinden, ilgisizlikten feshedilmiştir. Bahsettiğimiz bu dönemler içinde kurulan spor kulüplerine bir çok başkan gelip geçmiştir. Bunlar ilçemiz sporuna katkıda bulunan Ahmet Ayla, Sedat Günal, Avni Çelik, Faruk Soysal, Sami Soysal, İsmail Kocaoğlu'dur.
Ünye Gençlerbirliği Futbol Takımı 1979 - 80 sezonunda Ordu Birinci Amatör Küme Şampiyonu olmuştur. Bu dönemde başkan Sami Soysal'dı SAMİ SOYSAL Ünye Gençlerbirliği 1984 yılında bir çok uğraş vererek Üçüncü Türkiye Millî Ligi'ne katılmıştır. 1984 - 85 futbol sezonunda Yılmaz Sanioğlu başkanlığında kulübün futbol takımı ilk profesyonel yılını yaşamıştır.
Kulüp Genel Kurul kararı ile adını değiştirmiş ve Ünyespor Kulübü yapmıştır. 1984 - 85 sezonunda Üçüncü Lig Dokuzuncu Grup'ta mücadele veren futbol takımı yaptığı transferlerle ligi beşinci sırada bitirmiştir. Bu dönemde takımın antrenörü Adem Aksoy olmuştur.
Aynı sezonda Ünyespor Genç Takımı Ordu Ligi'nde şampiyon olmuştur. Bu dönemlerde kulübün basketbol takımı da başarılı mücadeleler vermiştir.
Profesyonel Lig'e girişten bir yıl sonra kulüp Olağanüstü Genel Kurul toplantısı yaparak Yönetim Kurulu'nu değiştirmiştir. Yeni yönetim Eczacı İsmail Hakkı Kara başkanlığında oluşturulmuştur.
İSMAİL HAKKI KARA Ünyespor Futbol Takımı profesyonelliğinin ikinci yılında başarı grafiğini biraz daha yükseltmiş, yeni ekibiyle 1985 - 86 sezonunda şampiyonluğu kıl payı kaybederek ligi üçüncü sırada bitirmiştir.
Bu dönemde futbol takımını Adem Aksoy ve peşinden Yusuf Şimşek çalıştırmıştır. Yönetim Kurulu görevini bir yıl daha yapma kararı alarak 1986 - 87 sezonuna yeni transferlerle hazırlanmış ve takımın başına Teknik Menajer Cemalettin Akçay'ı getirmiştir. Ünyespor'da top oynamış olan Orhan İhtiyaroğlu da Yardımcı Antrenörlüğü'nü yapmıştır. Futbol takımı bu dönemde oldukça başarı göstermiş, uzun maratonun yarısında devreyi lider olarak bitirmiştir. İkinci yarıda da başarılar gösteren takımın lig sıralamasında oynamalar olmuş, liderlikten düşmüş, fakat azimle yoluna devam etmiştir.
Ünyespor'un güçlü ekibi tam mutlu sona ulaşacakken son Sivasdemirspor maçında büyük bir komplo ile karşı karşıya kalmıştır. Tam Ünyespor şampiyon oldu derken, diğer sahifelerde anlattığımız gibi başına türlü oyunlar gelmiş ve şampiyonluğu ilân edilmemiştir.
Ayaktakiler : Ergün, Ömer, Kemal, Hasan, Metin,Hakan Cemal Oturanlar : Sabri, İsmail, Akın, Bülent ve Başaran Ünyespor'un uğradığı bu haksızlık olayı Türk Spor Tarihi'ne kara bir leke olarak geçmiştir. Tam bu dönemde Yönetim Kurulu'nun görev süresi dolmuş ve Olağan Genel Kurul toplantısı yapılmıştır. Yapılan Genel Kurul toplantısında nöbet değişikliği olmuş ve yeni Yönetim Recai Dinçer başkanlığında işbaşına getirilmiştir.
Ünyespor yeni ekibiyle yeni sezona hazırlanmaya başlamıştır | |
|