CiCiKIZ Sitenun GüLi
Mesaj Sayısı : 234 Yaş : 36 Nerden : TOZLU YOLLARDAN Memleketim : KARADENİZ İlgi Alanlarım : Karadenizim... Kayıt tarihi : 08/04/07
| Konu: Hamsili Pilav (İçli Tava) Cuma Nis. 13, 2007 10:44 pm | |
| Hamsili Pilav (İçli Tava) İçindekilerÖlçüMiktarHamsi-1300 gramTuz3 tatlı kaşığı18 gramMaydanoz½ demet30 gramSoğan2 büyük boy200 gramZeytinyağı¾ su bardağı150 gramÇamfıstığı2 yemek kaşığı20 gramPirinç2 su bardağı360 gramSu (sıcak)4 su bardağı800 gramKuşüzümü2 yemek kaşığı20 gramKara biber½ tatlı kaşığı1 gramŞeker1 tatlı kaşığı4 gramPorsiyon Adedi: 6 Yapılışı Balıkları temizle, kılçığını çıkar, yıka, 1 tatlı kaşığı tuz serp, karıştır. Süzgeçte 15 dakika beklet. Maydanozu yıka, ayıkla. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra tencereye al, yağın 1 yemek kaşığını ayır, kalan yağ ve fıstığı koyup, kapağı kapat, ara sıra karıştırarak 10 dakika öldür. Fıstıkların sararması için birkaç kez daha çevir. Pirinci koy, birkaç kez daha çevir. Pirinci yıka, süz, soğana ekle, bir kez daha çevir. Suyu ve kalan tuzu koy, karıştır, kuşüzümünü serp, önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin 15-20 dakika pişir. Maydanozu ince ince doğra, karabiber ve şekerle birlikte pilava ekle, karıştır. Teflon veya cam fırın tepsisinin dibini ve kenarlarını 1 yemek kaşığı yağ ile yağla. Hamsileri, sırtları tepsiye gelecek şekilde, tepsinin dibine ve kenarlarına diz. Pilavı üzerine yerleştir. Bu kez hamsilerin sırtı yüze gelecek şekilde üzerlerini kapat. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında yaklaşık 30 dakika pişir, servis tabağına ters çevir. Besin Değeri (yaklaşık 1 porsiyonun) Enerji698 calProtein34.3 gYağ37.1 gKarbonhidrat55.3 gKalsiyum48 mgDemir3.97 mgFosfor450 mgÇinko2 mgSodyum1040 mgA Vitamini386 iuTiamin0.07 mgRiboflavin0.03 mgNiasin1.10 mgC Vitamini4 mgKolestrol93 mgNotlar Karadeniz yöresinin ünlü yemeklerindendir. Öğünlerde, mevsimlik sebze salatası ile birlikte, tek yemek olarak servis edilir. Bazı yörelerde özel bakır tavalarda kızartılarak yapılır. Hamsili pilav, birer porsiyonluk kaplar içinde de hazırlanabilir. | |
|