CiCiKIZ Sitenun GüLi
Mesaj Sayısı : 234 Yaş : 36 Nerden : TOZLU YOLLARDAN Memleketim : KARADENİZ İlgi Alanlarım : Karadenizim... Kayıt tarihi : 08/04/07
| Konu: Hamsi Kuşu Cuma Nis. 13, 2007 10:37 pm | |
|
Hamsi Kuşu İçindekilerÖlçüMiktarHamsi- -1200 gramTuz2 tatlı kaşığı12 gramMaydanoz1/4 demet15 gramSoğan2 orta boy120 gramZeytinyağı2 1/2 yemek kaşığı25 gramÇamfıstığı1/2 yemek kaşığı5 gramPirinç1/2 su bardağı90 gramSu (sıcak)1 su bardağı200 gramKuşüzümü1/2 yemek kaşığı5 gramKara Biber1/4 tatlı kaşığı0.5 gramŞeker1/4 tatlı kaşığı1.5 gramMısır unu1/3 su bardağı35 gramYumurta2 adet100 gramSıvı yağ (kızarırken çektiği)6 yemek kaşığı60 gramYapılışı Balıkları temizle, kuyruklarını koparmadan kılçığını çıkar, yıka. 1 tatlı kaşığı tuz ekle, karıştır, süzgeçte 15 dakika beklet. Maydanozu yıka, ayıkla. Soğanı soy, yıka, ince ince doğra, zeytinyağı ve çamfıstığı ile birlikte tencereye koyup kapağı kapat, kısık ateşte ara sıra karıştırarak 7-8 dakika öldür. Pirinci yıka, süz, soğana kat, 1-2 kez çevir. Suyu ve kalan tuzu koy, karıştır. Kuşüzümünü serp. Önce orta, sonra kısık ateşte suyunu çekene değin 15-20 dakika pişir. Maydanozu kıy, kara biber ve şekerle birlikte pilava ekle, karıştır. Hamsilerden iki adedinin boş kısımlarını mısır ununa batır, kuyrukları aynı tarafa gelecek şekilde avucuna ser, ortasına 1 tatlı kaşığı kadar pilav koy, üçüncü hamsinin de dış kısmını unla, için üzerine kapat, kuyruk ve baş kısımlarını bükerek iyice yapıştır, kuşa benzer dolmalar yap. Yumurtayı çırp, dolmaları batırarak kızdırılmış derin yağda kızart. Porsiyon adedi: 6Besin Değeri (Yaklaşık 1 porsiyonun) Enerji429 calProtein32.4 gYağ26.2 gKarbonhidrat14,4 gKalsiyum30 mgDemir3.49 mgFosfor419 mgÇinko2 mgSodyum906 mgA Vitamini359 iuTiamin0.04 mgRiboflavin0.05 mgNiasin0.35 mgC Vitamini2 mgKolesterol176 mgNotlar Karadeniz yöresi yemeklerindendir. Şekli kuşa benzediği için bu adı almıştır. "Hamsi Dolması"da denebilir. Sebze salatası ile servis edilir. | |
|