CiCiKIZ Sitenun GüLi
Mesaj Sayısı : 234 Yaş : 36 Nerden : TOZLU YOLLARDAN Memleketim : KARADENİZ İlgi Alanlarım : Karadenizim... Kayıt tarihi : 08/04/07
| Konu: Hamsi Buğulama Cuma Nis. 13, 2007 10:04 pm | |
| Hamsi Buğulama İçindekilerÖlçüMiktarHamsi-1200 gramTuz2 ½ tatlı kaşığı15 gramPatates6 büyük boy650 gramSoğan3 büyük boy300 gramLimon1 büyük boy100 gramDomates3 orta boy400 gramDefne yaprağı3-4 yaprak1 gramMaydanoz½ demet30 gramKara biber½ tatlı kaşığı1 gramZeytinyağı3 yemek kaşığı30 gramSu1 su bardağı200 gramYağlı kağıt½tabakaPorsiyon Adedi: 6 Yapılışı Balıkları temizle, yıka, kılçıklarını çıkart, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip karıştır, süzgeçte 15 dakika beklet. Sebzeleri yıka. Patates, soğan ve limonu soy. Domates, soğan, patates ve limonu yarım santimetre kalınlıkta daire şeklinde doğra. Tepsiye balıkları tek sıra diz, üzerine sırayla soğan, patates ve domatesi yerleştir. En üste aralıklı olarak limon ve defne yaprağı koy. Maydanozu ayıkla, ince ince doğra ve limonların üzerine paylaştır. Tuzun geri kalanı, kara biber, zeytinyağı ve suyu karışıma ekle. Tepsiyi yağlı kağıt ile kapat. Önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırında 40 dakika kadar pişir. Besin Değeri (yaklaşık 1 porsiyonun) Enerji346 calProtein30.9 gYağ14.5 gKarbonhidrat23.4 gKalsiyum46 mgDemir4.01 mgFosfor427 mgÇinko2 mgSodyum1212 mgA Vitamini984 iuTiamin0.13 mgRiboflavin0.08 mgNiasin1.90 mgC Vitamini24 mgKolestrol88 mgNotlar Karadeniz yöresinin ünlü yemeklerindedir. Eski zamanlarda oyulmuş taştan yapılmış pişirme kapları (Bileki) kızdırıldıktan sonra, içine hamsi ve diğer besinler konularak pişirilirdi. Öğünlerde tek kap yemek olarak servis edilir. Arkasından tatlı yenir. Yağlı kağıt yerine alüminyum folya kullanılabilir. | |
|