KARADENİZ BÖLGESİ
Yaklasik 141.000 kilometrekarelik bir alana yayilan ve Türkiye’nin toplam yüzölçümünün %18’ini kaplayan Karadeniz Bölgesi, Dogu’da Gürcistan, Güney’de Dogu Anadolu Bölgesi ve Iç anadolu Bölgesi, Bati’da Marmara Bölgesi ve Kuzey’de Karadeniz’e komsudur.
KARADENİZ BÖLGESİ DETAYLI BİLGİ
Karadeniz Bölgesi’nin iklimi denize yakin olmasindan ve kiyiya paralel dag siralarinin varligindan etkilenir. Deniz mevsimlik isi farklarinin azalmasina ve nem artisina neden olur, dag siralariysa sicaklik ve yagis üstünde etkili olur. Bol yagis ve uygun sicaklik, agaçlarin gelismesine olanak saglamistir. Karadeniz bölgesi ormanlarla örtülüdür.
Bölge, Düzce, Bolu, Zonguldak, Bartin, Karabük, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Çorum, Amasya, Tokat, Gümüshane ve Bayburt illerini içine alir.
Karadeniz Bölgesi’nde halkin çogunlugu geçimini tarimdan saglar. Bölge’de en fazla ekilen ürün misirdir. Bunun disinda baklagiller, çay, tütün ve findik da yetistirilir.
Bölge denize kadar inen bitki örtüsüyle son derece çekici güzellikleri bulunan bir bölgedir. Dogu Karadeniz’de, Rize’nin dogusundan baslayarak doguya dogru uzanan ve sinirlarimiz disinda da süren gür bitki orman örtüsü vardir. Arada bosluk birakmadan uzanan bu yesil örtü bölgenin en büyük dogal zenginligidir. Abant, Gölcük, Sünnet Gölü, Yedigöller güzel görünümleriyle bölgeye turist çekerler.
Karadeniz Bölgesi geçmisi çok eskilere inen kentleriyle kültürel açidan da turizmde önemlidir. Eski devirlerden kalma yapitlar Bolu, Kastamonu, Samsun, Sinop, Trabzon, Çorum, Amasya, Tokat ve Amasra’daki müzelerde ilgiyle izlenmektedir. Trabzon Maçka’daki Sürmela Manastiri özellikle yabanci turistler tarfindan yogun ilgi görmektedir.