Düşünceleri okuyan bilgisayar İngiliz ve Amerikalı bilim adamları, insanın aklından geçenleri okuyan bilgisayar geliştirdi. Bilgisayar, bir kamera vasıtasıyla insanın aklından geçenleri, hislerini ele veren mimiklerini analiz ederek saptıyor.
Yeni teknolojinin, şimdilik yalnızca 24 yüz hareketini tanıyacak şekilde programlandığı bildirildi.
Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Peter Robinson ve meslektaşları, düşünceleri okuyan bilgisayarın insanların sürüş yeteneğini artırmadan reklamcılığa kadar çeşitli alanlarda kullanılabileceğini düşünüyorlar.
Robinson, Öyle bir bilgisayar hayal edin ki, size bir şey satmak için en doğru ruh halinizi yakalasın... Araştırmamız, internet sitelerinin reklamları halet-i ruhiyyenize göre biçimlendirmesini sağlayabilir dedi.
Bilgisayarın, bunun yanı sıra online eğitimde, bilgisayarın karşısındaki kişinin öğretileni anlayıp anlamadığını saptamada veya bir sürücünün yorgun veya canı sıkkın olup olmadığını belirleyerek trafikte güvenliği sağlamada kullanılabileceği belirtildi.
Robinson, büyük bir otomobil şirketiyle birlikte çalıştıklarını ve bu bilgisayarların 5 yıl içinde otomobillere yerleştirilebileceğini söyledi.
Yeni teknolojiyi ABD’deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki
araştırmacılarla birlikte bulan İngiliz bilim adamları, ileride bu akıllı bilgisayarı el kol hareketleriyle genel beden hareketlerini analiz edecek şekilde geliştirmeyi planlıyorlar.
Bilgisayar, Londra’da pazartesi günü açılacak bilim fuarında
görücüye çıkacak.