Rizeli tulumcu Mustafa Tezcan ile 1970'lerin başında yapılmış bir söyleşi (yayınlanma tarihi: 1974)
Tul’um, ben esas meşur tulumciyim, radiyo evlerinde çalmişim, Mustafa Tezc’an, sanatkarim ben, Garadeniz sanatkari.tulum dedimiz goyin derisinden ve keçi, goyin derisinden yapilmiştur. Otekine da bizde şey derler: odun gisminden yapilen, nav. Odun gisminden de içinun şeyleri, borileri gamiştur; gamiş, deluklerinden yapilmiş nav, tulume takilmiş deriye.onun ismini tel’um gomişik biz eskiden beri. Ufleduğumuze ağızluk deyilur. O da şeyden, odundandur navın beş tane, hep bir bir peşine,.tulumun gayidesi, sayayim peki: şindi gelin çikiyor, ben tulumi şişirdım çaliyim, devam ediyorum. Gelin çikarken gapinun oninde durdum ben, çalgi çaliyorum, tulum. Gelin çikarma havasi var, gelin çikarma. Gelin çikarma devam ettukçe gelin gapiye çikar, yuruduğu zaman gelin evden, ondan sora yol havasina devam eder. Onda horon yok, yole devam ediliyo. Gelini alduk, yuruduk gidiyoruz, yol havasi var, uzun hava; tulumle. Onda da oyin yok. Turkiler murkiler arada soyleniyo, tabi yolde giderken. Ondan sora girersin erkek evine. Gelin girecek gapide enişte çairuler. Enişte gelur, geline para atar; adetler, esgi şeyler, para atar. Ondan sora gelin içeri girer. Yemek işi devam eder. Yemek işinden sora oyin başlar. Oyin başladukten sora horongi tutti, devam ediyor mesela, horon oynorler. Oyin ilk evvel, tulum girer ortaya, etrafi halka şeklinde horon başladi. İlk evel, tulumciya der oyincibaşi: “tulumci Hemşin çal” hemşin havasi devam eder, devam eder; ondan sora oyin sayiyorum ha: ondan sora derki: “ mematina çal, mematina çal” o devam eder. Onda sora –“papila çal, papila çal” papilatun peşine, devam eder oyin “rize çal, sarişka çal, anzer çal, sano, iki ayak, sihsaray.çeşit çeşit artuk akluma gelmiyor.oğ! hocasiydum ben
Sihsaray en haraketlisi oyinlardan sihsaray. En ağiri Hemşin. Sora sarişka: o da ağirdur. Hemşinun sert hemşin vardu. Oyin mesela devam ediyo “geri al” deyine bi tulumciye der ki: “geri bas, ayak geri al”. Boyle hafif, horon rahatlar, ondan sora turki aradan, hem tulum hem şey, turki devam ediyor. Bazi eskilerden duyma turkileri soylerler, bazisi da mesele kendisi haman o arada turki duziyor, garşilama gibi bir şey. Ne bileim, eski turkilerde var da var artuk. Ben, akluma gelmiyor ki, gaç, senedu bu mesleğu biraktum içun...