asitay İsteKaradeniz.tk
Mesaj Sayısı : 93 Yaş : 35 Nerden : bursa Memleketim : samsun İlgi Alanlarım : muhasebe-spor Kayıt tarihi : 09/04/07
| Konu: osman gazi Çarş. Nis. 11, 2007 9:12 pm | |
| Osman Gazi Osman Bey'in babası Ertuğrul Gazi hakkında sağlam ve güvenilir bilgiler hemen hemen yoktur. Bilinen, kendisinin 13. yüzyıl'da Batı Anadolu'da yaşayan Türkmen beylerinden biri olduğudur. Babası gibi Osman Bey'in hayatı hakkında da bilinmeyenler pek çoktur. Osman Bey, Çobanoğulları Beyliği'nin vâsalı olarak Bizans topraklarıyla ilişkilerde bulunurken, bu beyliğin Bizans'la anlaşması üzerine, bölgede Bizans üzerine akınlarda bulunanlar, etkinliklerini bu kez Osman Bey'in bayrağı altında sürdürdüler. Bu durum yavaş yavaş Osman Bey'i bağımsızlığa iten bir etken oldu. Osman Bey bölgenin ve Bizans'ın içinde bulunduğu durumdan ustaca yararlanmasını bildi; bölgedeki İslâm tarikatlarının, özellikle Şeyh Edebali'nin gücünden ve nüfuzundan yararlandı. Bizans'a karşı savaşan gazilerin önderi durumuna gelen Osman Bey, Bizans köy, kasaba ve kalelerini birer birer ele geçirmeye başladı. Başarıları hem topraklarının büyümesine, hem de Anadolu Selçuklu topraklarından, komşu Türkmen beyliklerinden asker, komutan ve yöneticilerin onun saflarına katılmasına yol açtı. Genellikle 1299 tarihi, Osman Bey'in bağımsızlığını ilân ettiği tarih olarak kabul edilir.Osmanlı Beyliği'nin genişlemesi Marmara bölgesindeki büyük Bizans kentlerinden Bursa'nın 1326'da Osmanlı Beyliği'nin eline geçmesiyle sürdü. Bursa'nın alınışını göremeden o yıl ölen Osman Bey'in yerine geçen oğlu Orhan Bey zamanında da Osmanlı Beyliği'nin gelişmesi hızlandı. Bursa'nın ardından Marmara Bölgesinin öteki büyük Bizans kentleri, İznik ve İzmit de Osmanlılar'ın eline geçti. Osmanlı ilerlemesini durdurmak isteyen ve başında BizansİmparatoruIII. Andronikos'un bulunduğu bir Bizans ordusu Pelekanon denilen yerde bozguna uğratıldı (1329).Osman Bey döneminde, Osmanlı Beyliği yalnız Bizans topraklarında genişlemişti. | |
|
blackseastorm Administrator
Mesaj Sayısı : 491 Yaş : 36 Nerden : İstanbul Memleketim : Trabzon İlgi Alanlarım : Karadeniz Kayıt tarihi : 08/04/07
| Konu: Geri: osman gazi Çarş. Nis. 11, 2007 9:16 pm | |
| Değerli Bir Padişahlarımızdan Biridir Teşekkürler | |
|
DeadNeverCry Administrator
Mesaj Sayısı : 892 Yaş : 36 Nerden : BuRsA Memleketim : Trabzon--Akçaabat--Satari.. İlgi Alanlarım : Fotomobil..trabzon ve spor.. :) Kayıt tarihi : 28/03/07
| Konu: Geri: osman gazi Çarş. Nis. 11, 2007 9:20 pm | |
| teşekkurler engın.. hatta turbesı bursada tophane'de dir.. | |
|
asitay İsteKaradeniz.tk
Mesaj Sayısı : 93 Yaş : 35 Nerden : bursa Memleketim : samsun İlgi Alanlarım : muhasebe-spor Kayıt tarihi : 09/04/07
| Konu: Geri: osman gazi Paz Nis. 15, 2007 1:40 am | |
| bişi değil arkadşlar okuduğunuz için teşekkürler
| |
|
fatma_81 Sitenun GüLi
Mesaj Sayısı : 439 Yaş : 32 Nerden : düzce Memleketim : trabzon Kayıt tarihi : 09/04/07
| Konu: Geri: osman gazi Ptsi Haz. 18, 2007 2:59 pm | |
| | |
|