gurgula_0061 Co-Admin
Mesaj Sayısı : 145 Yaş : 34 Nerden : TRaBZoN... Memleketim : TRaBZoN... İlgi Alanlarım : FuTBoL, su ve kalorifer tesisatı yapMAK Kayıt tarihi : 09/04/07
| Konu: Zurna Çarş. Nis. 11, 2007 4:52 pm | |
| ZURNAzurna müz. Doğu Karadeniz folklorunda nadiren ve mutlaka bas davul eşliğinde kullanılan (Trabzon’da Akçaabat, Giresun ve Ordu’nun iç bölgelerinde) ahşap, yedi delikli nefesli saz adı. Codex Cumanicus’ta suruna olarak kayıtlı olan enstruman (CCM fol. 45a) adının Farsça surna kelimesinden ödünç alındığı yaygın kanaattir: < Farsça sur “festival” + nay “kamışlı” FMI 485. Bununla birlikte Arapça sûr “boynuzdan yapılma büyük boru” OSM 964” + Farsça “kamış” OSM 810 ihtimali de gözden çıkarılmamalıdır. Eski İran dilinde “sur” kelimesi bir boynuz çeşidi olarak kayıtlı olup ikinci ihtimali güçlendirmektedir FMI 485. Anadolu’da düğünlerde, askere uğurlama törenlerinde, halk oyunlarında, seyirlik köy oyunlarında davulla birlikte kullanılmaktadır. Anadolu’da şimşir, dişbudak, ıhlamur, kızılcık, ceviz ve ardıç ağacından imal edilen zurna büyüklük ve ses rengine göre kaba zurna, orta kaba zurna ve cura zurna (Zil Zurna) olmak üzere üç çeşittir. Zurnayı oluşturan parçalar Anadolu terminolojisinde yöresel farklılıklar göstermektedir: Baş ve çatal bölümü (zaynak [Ankara], nazik [Abdallarda], ula [Uludağ], çatal [Çankırı], zinak [Diyarbakır], nezik [Gazian-tep], fasla [Kırklareli], zaynak [Kürtçe]) boru kısmı (metef [Ankara], metem [Abdallar], çığırdan [Uludağ], demir [Çankırı], bülbülük [Diyarbakır], kanel [Kırklareli], me-tef [Kürtçe], lüle [Sivas]) FMI 487. nefesin varisa zurna çal dey. Altından kalkamayacağın işe girişme anlamında kullanılan bir deyim (Trabzon) zurna vurmak dey. Önemsememek, cid-diye almamak (Rize), SK1 292 Bk. kemane vurmak
| |
|
blackseastorm Administrator
Mesaj Sayısı : 491 Yaş : 36 Nerden : İstanbul Memleketim : Trabzon İlgi Alanlarım : Karadeniz Kayıt tarihi : 08/04/07
| Konu: Geri: Zurna Çarş. Nis. 11, 2007 5:22 pm | |
| Davul zurna İle Horon bir Başka Oluyor Genellikle Kadırga Şenliklerinde Çalarlar Teşekkürler | |
|
DeadNeverCry Administrator
Mesaj Sayısı : 892 Yaş : 36 Nerden : BuRsA Memleketim : Trabzon--Akçaabat--Satari.. İlgi Alanlarım : Fotomobil..trabzon ve spor.. :) Kayıt tarihi : 28/03/07
| Konu: Geri: Zurna Çarş. Nis. 11, 2007 6:06 pm | |
| zurnacı ise zurnacı ömer vardır o hala akçaabatta ıkamet etmekde onu çağırırız..muhammet ıyı bılır hipermanyak. teşekkurler. | |
|
SusKun! Administrator
Mesaj Sayısı : 564 Yaş : 34 Nerden : AKÇAABAT SATARİ Memleketim : TRABZON İlgi Alanlarım : ... Kayıt tarihi : 07/04/07
| Konu: Geri: Zurna Çarş. Nis. 11, 2007 10:04 pm | |
| evet ömer abi manyak zurna calar kendisini burdan saygıyla anıyoruz ömer gaydan | |
|
DeadNeverCry Administrator
Mesaj Sayısı : 892 Yaş : 36 Nerden : BuRsA Memleketim : Trabzon--Akçaabat--Satari.. İlgi Alanlarım : Fotomobil..trabzon ve spor.. :) Kayıt tarihi : 28/03/07
| Konu: Geri: Zurna Perş. Nis. 12, 2007 10:57 am | |
| - satarili_61 demiş ki:
- evet ömer abi manyak zurna calar kendisini burdan saygıyla anıyoruz ömer gaydan
inasallah bu sene gene gelir.. | |
|
SusKun! Administrator
Mesaj Sayısı : 564 Yaş : 34 Nerden : AKÇAABAT SATARİ Memleketim : TRABZON İlgi Alanlarım : ... Kayıt tarihi : 07/04/07
| Konu: Geri: Zurna Salı Nis. 17, 2007 10:20 pm | |
| | |
|