www.AkcaabatgencLik.Net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
www.AkcaabatgencLik.Net

www.AkcaabatgencLik.Net
 
PortalliPortalli  AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 KÜLTÜR VE EL SANATLARI:

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
gurgula_0061
Co-Admin
Co-Admin
gurgula_0061


Erkek
Mesaj Sayısı : 145
Yaş : 34
Nerden : TRaBZoN...
Memleketim : TRaBZoN...
İlgi Alanlarım : FuTBoL, su ve kalorifer tesisatı yapMAK
Kayıt tarihi : 09/04/07

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: Empty
MesajKonu: KÜLTÜR VE EL SANATLARI:   KÜLTÜR VE EL SANATLARI: Icon_minitimeÇarş. Nis. 11, 2007 4:41 pm

KÜLTÜR VE EL SANATLARI:

Kültür, Trabzon halkının yaşamında önemli rol oynar. Geçmişten günümüze bir bütünlük içinde, Müslüman ve Hırıstiyan toplulukların yan yana aynı atmosferiKÜLTÜR VE EL SANATLARI: 60 paylaşarak önemli bir kültür zenginliği meydana getirmişlerdir. Folklor, İlimizde ve bölgemizde halen daha canlılığını korumaktadır.
KÜLTÜR VE EL SANATLARI: 58
Trabzon ve civarında "Horon" olarak bilinen folklor; erkekler, kadınlar, yaşlılar ve gençler tarafından geçmişte olduğu gibi günümüzde de kutlamalarda , şenliklerde, düğünlerde ve hasat günlerinde oynanmaktadır.

Horon "Kemençe" denen bir müzik aleti ile birlikte oynandığı gibi, davul, zurna ve kaval ile de oynanabilmektedir ve oyuncuların kemençe ile daha gayretli ve canlı bir hava yakaladıkları ve kıvrak bir horon oynadıkları gözden kaçmaz.

Folklorcuların veya horon ekiplerinin giymiş oldukları özel kıyafetleri hazırlayan, yaşatan ve o elbiseleri halen özel durumlarda giyen horoncular ve insanlar görmemiz bile mümkündür.

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: 57Erkekler, gömlek, ceket , yelek vb.gibi üstten giyilen kıyafetlerin yanı sıra yünden dokunmuş dizleri büzmeli pantolon (Zipka) ve siyah botlar giyerler. Üzerlerine gümüş işlemeli ve çeşitli süsler yapılan muska ve hemayiller takarlar. Bu takı eşyalarının içlerine "nazar ve kötülük" lere karşı korunduğuna inanılan dini ifadeler saklarlar.

Kadınlar ise; renkli yelekli elbiseler giyerler ve başlarına da içinde çok çeşitli motifler bulunan yazmalar bağlarlar.

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: 59Trabzon, Osmanlı dönemindeki eğitim ve kültür zenginliğini, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve diğer eğitim kurumlarıyla devam ettirmektedir. KTÜ mühendislik fakültesi ile birlikte ilk olarak 1963 yılında açılarak hizmet vermeye başladı ve günümüzde öğrencilerin çoğunun birçok alanda ve konuda buna oşinografi de dahil olmak üzere çeşitli konular hakkında çalışma alanları bulunmaktadır.

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: 62İlk Türkçe gazete olan "Trabzon" 1866’da burada basıldı ve bu alanda(gazete, dergi vb.) periyodik olarak önemli bir gelişme kaydedildi.

Amatör ve profesyonel tiyatrolara, halk tiyatrolarına Trabzon halkının göstermiş olduğu ilgiden dolayı 1987 yılında Devlet Tiyatrosu Trabzon da açıldı.

Geleneksel mutfağımız oldukça geniş olup, hamsi ve balık üzerine yoğunlaşmış ve bol balık çeşitleri yöresel yemek kültürümüzde önemli rol oynar. Diğer yemeklerimizden lahana çorbası, kuymak( peynir, mısır unu ve tereyağı karışımından yapılır) ve bir çeşit ekmek türü olan pide de önemli olan damak tatlarımızdandır.

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: 61Bölgemizin ve ilimizin tanıtımında ve spordaki başarısında, Trabzonspor’un, önemli bir katkısı vardır. İstanbul’un dışında Anadolu’da futbol alanında ulusal ve uluslararası başarılara imza atmıştır.İlk futbol takımı 1921 yılında Trabzon’da kuruldu ve Trabzon kenti başta Trabzonspor olmak üzere 5 profesyonel kulübü 100’ün üzerinde de amatör kulübü içinde barındırmaktadır.

Trabzon geleneksel el sanatları açısında önemli bir konuma sahip olup, el yapımı hediyelik eşyalar bulmak mümkündür. Osmanlı döneminde bakır madenlerine sahip olan Trabzon’da bu madenden elde edilen; kazanlar, taslar, tavalar, tencereler gibi çeşitli el sanatları ürünlerini ilimizde bulmak mümkündür. 19.yy’da yapılan metal işleri, döğme bakır ve bundan elde edilen ürünler bıçak yapımında, kuyumculuk sektöründe bir çok alanda hammadde olarak kullanılmakta ve hemayil yapımı, çay makasları vb. gibi halen daha üretimleri yapılan el sanatlarımız da mevcuttur.

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: 63Sık ve gür ormanlık alanlara sahip olan bölgemizde halkımız inşaat yapımında ahşap malzemeye ağırlık vermektedir. Ayrıca ağaç işleri olarak mobilya sanayinde, küçük el sanatlarında, yayık, peynir saklama kabı(Külek), sepetler, kaşıklar vb. gibi bir çok küçük ahşap el sanatları malzemesi üretimi yapılmaktadır.

Bölgemizin en eski el sanatlarından olan tekstil yün, keten vb. gibi hammaddelerden el tezgahlarında çeşitli kumaşlar, heybeler, çantalar vb. gibi ürünler üretilir. Yük için kullanılan sicimler(ipler), örgülü ipler de basit el tezgahlarında dokunmaktadır. Maalesef köylerde dokunan rengarenk el dokumalarının yerini sentetik işler ve malzemeler almıştır.





TRABZON DA FOLKLOR

HORON:
Hareketli,kıvrak,canlı bir oyun olan horonda insan vücudunun tüm organları hareket eder. Kemençe eşliğinde oynanır ve denizin dalgasını,yağmurun yağışını,doğa ile mücadeleyi sembolize eder.

KEMENÇE:
Ağaçtan yapılan üç telli ve yaylı bi müzik aletidir. Kemençe üzerinde nota yerlerini belirleyen ve parmakların kapak tahtasına değmesini önleyen "Kravat" bulunur.Kemençenin telleri çeliktir ve yayı bir demet at kuyruğundan oluşur.Oldukça ritmik bir çalış şekline sahiptir.
TRABZON’ DA SPOR

FUTBOL:
Trabzon da spor deyince şüphesiz akla gelen futboldur. İlimizin tanıtımında çok önemli bir yer tutan Trabzonspor, Ülkemizde ve Avrupada elde ettiği başarılardan dolayı ilimizin ve ülkemizin tanıtımında önemli rol oynamaktadır.

TARIM ÜRÜNLERİ

FINDIK:
Fındık tarihe kutsal bir yemiş olarak geçmiştir.Eski Türklerin din hayatında pek önemli yeri olan fındık, aynı zamanda barış,esenlik sembolü sayılıyordu. Türk gibi bazı uluslarda da fındık sayılır.

MISIR:
Tarım ürünlerindeki artış, yıllık bazda artış göstermektedir. Trabzon, gerek coğrafi gerekse iklim şartları yönünden tarım ürünleri üretmeye çok elverişli konumdadır. Mısır bu ürünler arasında önemli bir yere sahiptir.

ÇAY:
Bölgede çay tarımına 1930’ lu yıllarda başlandı. Dikildikten beş yıl sonra ve yılda 3 kez ürün verebilen çay bitkisi asırlık bir bitkidir. Özellikle Trabzon’un doğusundaki ilçelerde çay tarımı yapılmaktadır.

TÜTÜN:
Trabzon ülkemizin önemli tarım ürünlerinin yetiştiği önemli illerinden birisidir. Ülkemizdeki tütün üretiminin yüzde (% 20) yirmisi Trabzondan karşılanmaktadır.

BALIKÇILIK:
Trabzon özellikle ülkemizin balıkçılık sektöründe önemli bir potansiyele sahiptir. Ülkemizin balık üretitiminin % 20’ si Trabzon’da elde edilmektedir.

YEREL YEMEKLER:
Mısır Çorbası, Lahana Çorbası, Etli Lahana Sarması, Kara Lahana Yemeği, Trabzon Döneri, Hamsili Pilav, Hamsi Kuşu, Hamsili Kaygana, Kuymak, Akçaabat Köftesi, Trabzon Peynirlisi, Trabzon Burmalısı

HAMSİ
Geleneksel yöre mutfağı hamsiden yapılan yemeklerin çoğunlukta olduğu bir mutfaktır. Karadeniz’de hamsinin mkültürel bir önemi vardır. Ayrıca dünyada ilk kez adına türkü yazılan balık türüdür

PİDE:
Kıymalı ve peynirlsi yapılan ünlü Trabzon Pidesi özellikle kış aylarında hafta sonu kahvaltılarının değişmeyen yiyeceği arasındadır

VAKFIKEBİR EKMEĞİ:
Taş fırında pişirilen Vakfıkebir Ekmeği uzun süre taze kalışı ve büyüklüğü ile ünlü bir Trabzon Ekmeğidir.

AKÇAABAT KÖFTESİ:
Hazırlanışı itibarıyle farklı bir lezzet sunan Akçaabat köftesinin mahalli yemekler arasında özel bir yeri vardır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.kurtboard.com
blackseastorm
Administrator
Administrator
blackseastorm


Erkek
Mesaj Sayısı : 491
Yaş : 36
Nerden : İstanbul
Memleketim : Trabzon
İlgi Alanlarım : Karadeniz
Kayıt tarihi : 08/04/07

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: Empty
MesajKonu: Geri: KÜLTÜR VE EL SANATLARI:   KÜLTÜR VE EL SANATLARI: Icon_minitimeÇarş. Nis. 11, 2007 4:52 pm

FUTBOL:
Trabzon da spor deyince şüphesiz akla gelen futboldur. İlimizin tanıtımında çok önemli bir yer tutan Trabzonspor, Ülkemizde ve Avrupada elde ettiği başarılardan dolayı ilimizin ve ülkemizin tanıtımında önemli rol oynamaktadır.

Teşekkürler Güzel Bir konu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://karadeniz.yetkinforum.com
gurgula_0061
Co-Admin
Co-Admin
gurgula_0061


Erkek
Mesaj Sayısı : 145
Yaş : 34
Nerden : TRaBZoN...
Memleketim : TRaBZoN...
İlgi Alanlarım : FuTBoL, su ve kalorifer tesisatı yapMAK
Kayıt tarihi : 09/04/07

KÜLTÜR VE EL SANATLARI: Empty
MesajKonu: Geri: KÜLTÜR VE EL SANATLARI:   KÜLTÜR VE EL SANATLARI: Icon_minitimeCuma Haz. 29, 2007 12:41 pm

rica ederim bunun için burdayım
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.kurtboard.com
 
KÜLTÜR VE EL SANATLARI:
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
www.AkcaabatgencLik.Net :: ...:::(¯`·.Karadeniz Genel.·´¯):::... :: Kültür & Sanat-
Buraya geçin: