www.AkcaabatgencLik.Net
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
www.AkcaabatgencLik.Net

www.AkcaabatgencLik.Net

PortalliPortalli  AnasayfaAnasayfa  AramaArama  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

İLİN KÜLTÜR YAPISI

2 posters
YazarMesaj
CiCiKIZ
Sitenun GüLi
Sitenun GüLi
CiCiKIZ

Kadın
Memleketim : KARADENİZ
İlgi Alanlarım : Karadenizim...

İLİN KÜLTÜR YAPISI Empty
MesajKonu: İLİN KÜLTÜR YAPISI   İLİN KÜLTÜR YAPISI Icon_minitimePaz Nis. 08, 2007 7:20 pm

İLİN KÜLTÜR YAPISI

Tokat, uygarlıkların merkezi olan Anadolu’da M.Ö. 3000 yıllarından başlayarak 5000 yıllık engin tarihinde 14 devlet ve bir çok beyliğin yaşadığı ya da egemen olduğu Yeşilırmak havzası içinde yer almış benzeri az bulunan önemli illerimizden biridir.

Tokat ilindeki Kelkit,Yeşilırmak ve Çekerek ırmakları boyunda kurulmuş olan medeniyetlere ait Hitit, Firig, Roma, Selçuklu, İlhanlı, Osmanlı eserlerinin çokça bulunuşu ve tarihi yönüyle önemli bir kültür merkezidir.

M.Ö.2500-400 yılları arasında yüksek düzeyde sanat ve kültür yaşamına sahip olan Helen kültüründen, Zile-Tokat-Niksar-Sulusaray’daki M.S 5.yy. kadar süren Roma kültürünü, 12.yy.da Danişmend’lerin merkezi olan Niksar’da oluşan maddi kültür değerlerini 13.yy.sonuna kadar Selçuklu Türkleri’nin sanat,mimari ve hümanist kültürlerini gözden geçirdiğimizde, Zile Maşat Höyük’teki Tappiga Sarayı, Hellenistik çağa ait kartal figürlü ionik sütun başlığı, Zile’de Roma Anfi tiyatrosu, Zile Saat Kulesi, Zile Ulu Camii, Ertana Beyliği’nden kalan Zile Beyazıt Bestami Camii ve Türbesi, Tokat girişinde Yeşilırmak üzerindeki Selçuklu Köprüsü, Gök Medrese, Pervane Hamamı, Niksar Ulu Camii, Niksar Akyazı Kümbeti, İlhanlılar dönemine ait Niksar Çöreğibüyük Camii, Artova’da Antik Saray Kenti, Pazar’da Mahperi Hatun Kervansarayı gibi eserlerle dimdik ayakta duran tarihinin canlı delilleriyle Tokat ve yöresinin Türk tarih ve kültürü açısından önemi bir kez daha ortaya konulmaktadır.
blackseastorm
Administrator
Administrator
blackseastorm

Erkek
Memleketim : Trabzon
İlgi Alanlarım : Karadeniz

İLİN KÜLTÜR YAPISI Empty
MesajKonu: Geri: İLİN KÜLTÜR YAPISI   İLİN KÜLTÜR YAPISI Icon_minitimePtsi Nis. 09, 2007 9:03 pm

Karadenizin Bir kültürünü Daha Öğrendim Teşekkürler
https://karadeniz.yetkinforum.com
CiCiKIZ
Sitenun GüLi
Sitenun GüLi
CiCiKIZ

Kadın
Memleketim : KARADENİZ
İlgi Alanlarım : Karadenizim...

İLİN KÜLTÜR YAPISI Empty
MesajKonu: Geri: İLİN KÜLTÜR YAPISI   İLİN KÜLTÜR YAPISI Icon_minitimeSalı Nis. 10, 2007 9:32 pm

Bişey değil Mustafacım benim görevim öğretmek.

İLİN KÜLTÜR YAPISI
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-